Przepis na ciasto naleśnikowe z mąki gryczanej 📖

Przepis na naleśniki z mąki gryczanej:

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki gryczanej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę gryczaną, jajka, mleko, sól i cukier. Dobrze wszystko razem wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
2. Rozgrzej patelnię i nałóż na nią odrobinę oleju.
3. Gdy olej dobrze się rozgrzeje, nałóż na patelnię łyżkę ciasta i rozprowadź je po całej powierzchni patelni.
4. Smaż naleśniki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż lekko się zrumienią.
5. Delikatnie odwróć naleśnik i smaż go jeszcze przez 1-2 minuty z drugiej strony.
6. Gdy naleśnik stanie się rumiany z obu stron, przełóż go na talerz.
7. Powtarzaj te czynności, aż zużyjesz całe ciasto, dodając przy każdym patelnię odrobinę oleju.

Gotowe naleśniki możesz podawać z dowolnymi dodatkami, takimi jak: dżem, ser, szynka, jogurt, owoce, itp.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto drożdżowe z mąki gryczanej
ciasto tortilla z mąki gryczanej
ciasto na pierogi z mąki gryczanej
kruche ciasto z mąki gryczanej
tortille z mąki gryczanej