Przepis na ciasto truskawki z mascarpone 📖
Ciasto truskawkowe z mascarpone:Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
- 250 g serka mascarpone
- 100 g śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i dokładnie wymieszaj, aż powstanie kruche ciasto.
2. Dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę zimnej wody. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
3. Po upływie tego czasu, podziel ciasto na dwie części. Jedną część rozwałkuj i wyłóż na dnie blaszki do pieczenia o średnicy około 24 cm. Wyrównaj brzegi ciasta.
4. W drugiej części ciasta wytnij trójkąty lub inne kształty, które wykorzystasz jako dekorację na wierzchu ciasta.
5. Na dnie ciasta układaj oczyszczone i pokrojone w połówki truskawki.
6. W osobnej misce wymieszaj serek mascarpone, śmietanę kremówkę, sok z cytryny i cukier puder. Blenduj aż otrzymasz gładką masę.
7. Masę mascarpone wyłóż na truskawki, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni.
8. Na wierzchu ciasta ułóż przygotowane wcześniej kształty z ciasta.
9. Całość piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
10. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
Gotowe! Można podawać i delektować się pysznym ciastem truskawkowym z mascarpone.