Przepis na ciasto tulipan 📖

Składniki:
- 250g mąki pszenna
- 180g masła, miękkiego
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
- Marmolada (preferowane owoce: truskawki, maliny, czereśnie)

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, miękkie masło, cukier puder i żółtka, aż składniki się połączą.
2. Wyrobione ciasto podziel na dwie części. Jedną część odłóż do lodówki na 30 minut.
3. Drugą część ciasta rozwałkuj na grubość około 3mm na oprószonym mąką blacie.
4. Za pomocą okrągłego foremki wycinaj okręgi z ciasta. Każdy okrąg delikatnie układaj na dłoni i formuj go w kształt tulipana – do środka wrzucając łyżeczkę marmolady (owoców). Powstałe "skrzydełka" tulipana zlep razem, żeby zamknąć marmoladę.
5. Tak przygotowane tulipany układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Wstaw blaszkę z tulipanami do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piecz przez około 15-20 minut, aż ciasto lekko się zezłoci.
7. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź.

Ciasto tulipan jest gotowe do podania! Możesz je udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową, jeśli lubisz. Smacznego!

Podobne przepisy

schab faszerowany tulipan
babkę kwitnący tulipan
ciasto ryb
ciasto hit
ciasto bit