Przepis na schab faszerowany tulipan 📖
Składniki:- 1 kg schabu bez kości
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 10 dużych czerwonych tulipanów
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki białego wina
Sposób przygotowania:
1. Schab umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm.
2. Cebule i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na maśle na patelni. Dodaj bułkę tartą, jajko, mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszaj dokładnie.
3. Czerwone tulipany umyj, osusz i usuń z nich wierzchnią warstwę płatków – zostaw tylko 2-3 warstwy.
4. Kawałki schabu delikatnie rozbij lekko tłuczkiem, a następnie posmaruj nimi farszem. Zwiń w ruloniki i owin każdy tulipan schabem.
5. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć schab z tulipanami i obsmaż na złoty kolor ze wszystkich stron.
6. Zalej białym winem i dusz na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie.
7. Podawaj schab faszerowany tulipan na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!