Przepis na ciasto ucierane z truskawkami 📖

Oto przepis na tradycyjne ciasto ucierane z truskawkami:

Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g truskawek (o kwaśnym smaku)
- Szczypta soli

Przygotowanie:
1. Truskawki dokładnie umyj, osusz i pokrój na połówki.
2. W misce umieść masło i cukier, a następnie energicznie wymieszaj je mikserem lub trzepaczką, aż uzyskasz jednolitą masę.
3. Dodaj jajka, jeden po drugim, cały czas mieszając.
4. Dodaj ekstrakt waniliowy i sól, a następnie powoli wsypuj mąkę, mieszając delikatnie do momentu, gdy składniki się połączą.
5. Dodaj pokrojone truskawki i delikatnie wymieszaj je z ciastem.
6. Formę do pieczenia (o średnicy około 25 cm) posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
7. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
8. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 45-50 minut, lub do momentu, gdy włożony w środek patyczek będzie suchy.
9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw je do ostygnięcia na kratce.
10. Możesz podawać ciasto z bitą śmietaną lub lodami truskawkowymi. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto z truskawkami ucierane
dobre ciasto ucierane z truskawkami
ciasto ucierane z truskawkami i galaretką
ciasto ucierane z truskawkami na oleju
ciasto ucierane z truskawkami z olejem