Przepis na ciasto uszka 📖
Składniki:- 300g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 300g farszu (np. mięsnego, grzybowego lub serowego)
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę i sól. Zrób na środku zagłębienie i wbij jajka.
2. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę do mąki, mieszając wszystko za pomocą dłoni, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć przez kilka minut, aż będzie elastyczne.
4. Natnij ciasto na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na cienki placek.
5. Nałóż niewielką ilość farszu (około 1 łyżeczki) na jedną połowę placuszka.
6. Złóż drugą połowę ciasta na wierzch farszu i dokładnie zlep brzegi uszka, formując charakterystyczną strukturę.
7. Powtórz operację z resztą ciasta i farszem.
8. Uszka gotuj w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż będą miękkie.
9. Wyciągnij uszka z wrzątku i odcedź na sitku.
10. Podawaj uszka na gorąco, np. z sosem grzybowym lub z tłuszczem i posypane koperkiem.
Smacznego!