Przepis na uszka ciasto 📖

Oto przepis na uszka:

Składniki:

- 250g mąki pszennej
- 1 jajko
- 100ml ciepłej wody
- Szczypta soli

Krok 1: Przesiej mąkę do miski i dodaj szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.

Krok 2: W małej miseczce roztrzep jajko.

Krok 3: Do mąki dodaj roztrzepane jajko i stopniowo wlewaj ciepłą wodę. Mieszaj całość łyżką lub ręką, aż powstanie jednolite ciasto.

Krok 4: Wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę i zacznij wyrabiać je ręką. Wyrob ciasto około 5 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.

Krok 5: Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj każdą z nich na cienki placek o grubości około 2 mm.

Krok 6: Przygotuj nadzienie według preferencji. Często używa się farszu mięsnego z kapustą lub grzybami.

Krok 7: Wykorzystując foremkę do uszek lub szklankę, wykrój kółka z ciasta.

Krok 8: Nałóż nadzienie na każde kółko, a następnie zwiń je na pół, zlepiając brzegi.

Krok 9: Uszka gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż będą miękkie i gotowe do podania.

Uszka można podawać w wywarze, z posypką cebulową lub na słodko, z cukrem i cynamonem. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto uszka
uszka bezglutenowe ciasto
ciasto na uszka bez jajek
ciasto na uszka z mięsem
idealne ciasto na uszka