Przepis na ciasto wuzetka 📖

Składniki:
- 250 g margaryny
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka konfitur (np. truskawkowych)

Przygotowanie:
1. Margarynę rozpuść i ostudź.
2. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka.
3. Do masy dodaj rozpuszczoną margarynę i zagnieć ciasto.
4. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę.
5. Na stolnicy rozwałkuj obie masy na prostokątne płaty o jednakowych wymiarach (około 30x40 cm).
6. Na jasnym płacie rozsmaruj konfitury, a następnie przykryj go ciemnym płatem.
7. Złóż ciasto na pół, tworząc dłuższy prostokąt.
8. Ponownie przekrój ciasto na pół i składaj kolejno, tworząc dwie warstwy.
9. Gotowe ciasto wuzetka wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez około 20-25 minut, aż się zarumieni.
10. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź i pokrój na kawałki.

Smacznego!

Podobne przepisy

prosty ciasto wuzetka
ciasto wuzetka z dżemem
proste ciasto wuzetka
ciasto wuzetka na dużą blachę
wuzetka