Przepis na ciasto wuzetka z dżemem 📖

Składniki:
- 250g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka mleka
- 1 słoik dżemu o dowolnym smaku

Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu utrzyj masło z cukrem, aż do uzyskania jednolitej masy.
2. Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas mieszając.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy masłowej, ciągle mieszając.
5. Podziel przygotowane ciasto na dwie części.
6. Do jednej części dodaj kakao i wymieszaj, aż uzyskasz ciemniejszą masę.
7. Wlej mleko do drugiej części ciasta i dobrze wymieszaj.
8. Przygotuj prostokątną formę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia.
9. Na środku formy wyłóż ciemniejszą masę ciasta, a następnie wlej jaśniejszą masę na ciemniejszą.
10. Na wierzch równomiernie rozprowadź dżem.
11. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez około 45 minut w temperaturze 180°C.
12. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i ostudź.
13. Gotowe ciasto wuzetka podawaj pokrojone na kawałki i smacznego!

Podobne przepisy

ciasto wuzetka
proste ciasto wuzetka
prosty ciasto wuzetka
ciasto wuzetka na dużą blachę
ciasto czekoladowe z dżemem