Przepis na ciasto z bezami i owocami 📖
Składniki:- 200g bezów
- 300ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Wybrane owoce (np. truskawki, maliny, borówki)
Przygotowanie:
1. W misce ubijamy kremówkę na sztywno, dodając stopniowo cukier puder i ekstrakt waniliowy.
2. Owoce dokładnie myjemy i kroimy na kawałki.
3. Bezowy blat delikatnie kruszymy na mniejsze kawałki i dodajemy do ubitej śmietany. Delikatnie mieszamy, aby połączyć składniki.
4. Na spód naczynia do zapiekania wykładamy połowę masy bezowej.
5. Na masę układamy owoce, równomiernie rozkładając je na całej powierzchni.
6. Na owoce wykładamy resztę masy bezowej, równomiernie rozprowadzając ją po wierzchu.
7. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby się schłodziło i stężało.
8. Przed podaniem ciasto możemy udekorować dodatkowymi owocami lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!