Przepis na ciasto z kefirem na pierogi 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kefiru
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z solą.
2. Dodaj kefir, jajko i olej.
3. Starannie zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj odrobinę więcej mąki.
4. Ciasto odłóż na 15-20 minut, aby odpoczęło.
5. Następnie rozwałkuj ciasto na cienką warstwę, można posypać lekko mąką, aby nie przykleiło się do blatu.
6. Wykrawaj kółka lub prostokąty (według potrzeb), według wielkości, jakie chcesz mieć pierogi.
7. Nałóż nadzienie na jedną stronę kółek/prostokątów.
8. Zlep drugą stronę i dokładnie zamknij brzegi pierogów, można skorzystać z widelca, aby dobrze je zespolić.
9. Gotuj pierogi w osolonym wrzątku przez około 10-12 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
10. Wyjmij pierogi cedzakiem i podawaj gorące z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

faworki z kefirem
pancake z kefirem
naleśniki z kefirem
racuchy z kefirem
awokado z kefirem