Przepis na ciasto z kruszonką i jabłkami 📖

Składniki:

- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru brązowego
- szczypta soli

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj mąkę, sól i 50 g cukru. Dodaj pokrojone masło i rozgnieć palcami, aż powstanie kruszonka.

2. Do osobnej miski wbij jajka i dokładnie roztrzep.

3. Dodaj jajka do mąki i zagnieć ciasto. Następnie odłóż je na 30 minut do lodówki.

4. Jabłka obierz, wydrąż środki i pokrój w plasterki.

5. Plasterki jabłek posyp cynamonem oraz cukrem brązowym.

6. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części. Jedną część rozwałkuj na wielkość formy do pieczenia.

7. Na rozwałkowaną część ciasta wyłóż plasterki jabłek.

8. Drugą część ciasta rozkrusz na kruszonkę i posyp nią jabłka.

9. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut, do momentu aż kruszonka będzie rumiana.

10. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i całkowicie ostudź przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasto z jabłkami i kruszonką
tartę z jabłkami i kruszonką
szarlotkę z jabłkami i kruszonką
drożdżówkę z jabłkami i kruszonką
ciasto z truskawkami z kruszonką