Przepis na ciasto z naleśników czekoladowych 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju roślinnego

Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól.
2. W osobnej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko i olej.
3. Stopniowo wlewaj mieszankę jajeczno-mleczną do miski z suchymi składnikami, dokładnie mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj jej dno niewielką ilością oleju.
5. Naleśników można smażyć na patelni, przekładając je na talerze, lub upiec je w piekarniku, na przykład na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Smaż naleśniki z obu stron, aż będą delikatnie rumiane.
7. Gdy naleśniki ostygną, można składać je w trójkąty lub roladki.
8. Można podać je z dowolnym dodatkiem - świeżymi owocami, bitej śmietany, bitą śmietaną z wiórkami czekoladowymi lub syropem klonowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto z naleśników
ciasto do naleśników
ciasto do naleśników z pieczarkami
ciasto do naleśników z serem
ciasto do naleśników na słono