Przepis na ciasto z rabarbarem tomasza strzelczyka 📖

Przepis na ciasto z rabarbarem Tomasza Strzelczyka:

Składniki:

- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 1 kg rabarbaru, obranego i pokrojonego na kawałki
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta

Wykonanie:

1. W misce wymieszaj mąkę, 100 g cukru i szczyptę soli.
2. Dodaj pokrojone masło i rozgnieć je palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj żółtko i zagnieć ciasto, formując kulę. Owiń je folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
4. W międzyczasie przygotuj rabarbar. Wsyp kawałki rabarbaru do garnka, dodaj 150 g cukru, sok z cytryny i cynamon. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż rabarbar zmięknie.
5. Gdy rabarbar ostygnie, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
6. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
7. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części - jedna większa, druga mniejsza.
8. Większą częścią wyłóż spód tortownicy o średnicy około 26 cm, wciskając na dno i boki formy.
9. Nakłuj spód widelcem, aby zapobiec nadmiernemu napuszeniu się ciasta.
10. Na przebity spód wyłóż przygotowany rabarbar.
11. Z drugiej części ciasta uformuj paseczki i ułóż je na wierzchu ciasta zrabarbarowego w kratkę.
12. Skrawki ciasta układaj na brzegach tortownicy.
13. Całe ciasto posmaruj mlekiem.
14. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie ładnie złociste.
15. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
16. Podawaj na ciepło lub zimno, idealne jako deser lub podwieczorek. Smacznego!

Podobne przepisy

gołąbki tomasza strzelczyka
pączki tomasza strzelczyka
gofry tomasza strzelczyka
faworki tomasza strzelczyka
bigos tomasza strzelczyka