Przepis na ciecierzycę pasztet 📖

Oto prosty przepis na ciecierzycę pasztet:

Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy, odsączonej
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżka sosu sojowego
- Sok z 1/2 cytryny
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż będą miękkie i lekko przypieczone.
2. Dodaj paprykę i kminek, smaż jeszcze przez minutę, aby uwolnić aromaty.
3. Dodaj odsączoną ciecierzycę i smaż, aż będzie lekko zrumieniona.
4. Przełóż wszystkie składniki do blendera lub dużej miski, dodaj sok z cytryny i sos sojowy.
5. Mieszaj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli pasztet jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody lub oliwy.
6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Przełóż pasztet do miseczki i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby się schłodził i skoncentrował smak.
8. Pasztet z ciecierzycy podawaj na chrupiącym pieczywie, z dodatkowymi warzywami lub marynowanymi ogórkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet z ryb
pasztet dla psa
pasztet fit
pasztet taty
super pasztet