Przepis na cukinia faszerowana miesem mielonym i pomidorami 📖
Składniki:- 2 średnie cukinie
- 250g mięsa mielonego (np. wieprzowe)
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. Cukinie umyj dokładnie, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środek miąższu, pozostawiając około 1 cm grubości w skórce. Wydrążony miąższ umieść w oddzielnej misce.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
4. W dużym rondlu rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko zeszklą.
5. Dodaj mięso mielone do ronda i podsmaż, mieszając, aż będzie gotowe.
6. Dodaj wydrążony miąższ cukinii, posiekane pomidory, paprykę, oregano, tymianek, sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut.
7. Na blaszce do pieczenia ułóż połówki cukinii i nadziewaj mięsnym farszem, równomiernie je rozprowadzając.
8. Wstaw blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż cukinie będą miękkie, a farsz dobrze przyrumieniony.
9. Po wyjęciu z piekarnika posyp potrawę świeżo posiekaną natką pietruszki i podawaj ciepłą.
Smacznego!