Przepis na curry z mlekiem kokosowym 📖
Oto przepis na curry z mlekiem kokosowym:Składniki:
- 2 łyżki pasty curry (można dostosować ilość do preferencji ostrości)
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka, pokrojona w paski
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 200g cukinii, pokrojonej w kostkę
- 400ml mleka kokosowego
- 200g tofu, pokrojonego w kostkę (opcjonalnie)
- sól do smaku
- olej roślinny do smażenia
Instrukcje:
1. Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu.
2. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez 2-3 minuty, aż cebula zmięknie.
3. Dodaj pastę curry i smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając, aby dobrze połączyć smaki.
4. Dodaj paprykę, marchewki i cukinię do garnka. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa lekko się zmiękną.
5. Wlej mleko kokosowe do garnka i dokładnie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia.
6. Zmniejsz ogień i gotuj curry na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż warzywa staną się miękkie.
7. Dodaj pokrojone tofu (jeśli używasz) i gotuj przez kolejne 5 minut.
8. Dopraw curry solą do smaku.
9. Podawaj gorące curry z ugotowanym ryżem lub naanem. Smacznego!