Przepis na curry z tofu 📖
Oto przepis na curry z tofu:Składniki:
- 250g tofu, pokrojonego w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka, pokrojona w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 mała bakłażan, pokrojony w kostkę
- 200ml mleka kokosowego
- 2 łyżki pasty curry
- Łyżka oleju roślinnego
- Sól i pieprz do smaku
- Ulubione dodatki: np. ryż lub naan (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, i smaż aż będą miękkie i lekko złociste.
2. Dodaj tofu i smaż przez kilka minut, aż będzie delikatnie zarumienione.
3. Dodaj paprykę, marchewkę i bakłażana. Smaż wszystko przez kolejne kilka minut, aż warzywa staną się miękkie.
4. Wlej mleko kokosowe i dodaj pastę curry. Dokładnie wymieszaj wszystko, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż smaki się połączą.
5. Dopraw curry solą i pieprzem według własnego uznania.
6. Podawaj gorące curry z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż lub naan.
Smacznego!