Przepis na czekoladowe lody 📖

Składniki:
- 200ml śmietany kremówki
- 200ml mleka
- 150g cukru
- 40g kakao
- 100g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instrukcje:
1. W rondelku podgrzej mleko, śmietanę i cukier, mieszając, aż cukier się rozpuści.
2. Dodaj kakao do mieszanki mlecznej i dokładnie wymieszaj, a następnie gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
3. Zdejmij rondel z ognia i dodaj posiekaną gorzką czekoladę, mieszając, aż się całkowicie rozpuści.
4. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj dobrze.
5. Zostaw masę na kilka minut, aby ostygła, a następnie przelej do naczynia do lodów i umieść w zamrażalniku.
6. Co godzinę przez pierwsze cztery godziny, energicznie wymieszaj masę, aby zapobiec powstawaniu kryształków lodu.
7. Pozostaw lody w zamrażalniku na co najmniej 6 godzin lub do momentu, gdy będą odpowiednio zestalone.
8. Podawaj czekoladowe lody w miseczkach lub w rożkach i ciesz się ich wyśmienitym smakiem!

Podobne przepisy

lody czekoladowe bananowe
lody czekoladowe z czekolady
lody czekoladowe w foremkach
lody czekoladowe bez śmietany
lody czekoladowe domowe