Przepis na czorne kluski 📖
Przepis na czarne kluski:Składniki:
- 500g ziemniaków
- 100g mąki ziemniaczanej
- 50g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie na miękko.
2. W międzyczasie wymieszaj w misce mąkę ziemniaczaną, mąkę kukurydzianą, sól, ocet, cukier oraz kakao.
3. Ugotowane ziemniaki odcedź i odstaw na bok, aby nieco przestygły.
4. Następnie przepuść je przez praskę lub przetrzyj na tarce jarzynowej, aż powstanie gładka masa.
5. Do masy dodaj mieszankę suchych składników i wymieszaj aż do połączenia składników.
6. Odstaw na bok na kilka minut, aby mąka nabrała wilgoci.
7. Z masy formuj kluski wielkości około łyżki stołowej.
8. Gotuj kluski w osolonej wodzie przeznaczonej do gotowania klusek, aż zaczną wypływać na powierzchnię.
9. Wyjmij kluski łyżką cedzakową i odcedź.
10. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!