Przepis na kluski kopytka 📖

Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 1 jajko,
- około 200 g mąki pszennej,
- sól.

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
2. Po ugotowaniu odcedź je i odstaw do ostudzenia.
3. Lekko przestudzone ziemniaki zetrzyj na tarce o średnich oczkach do dużej miski.
4. Dodaj do ziemniaków jajko i odrobinę soli.
5. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając składniki.
6. Wysyp odrobinę mąki na stolnicę i wyłóż na niej ciasto.
7. Wyrob ciasto, dodając mąkę, aż będzie jednolite i nie klejące do rąk.
8. Podziel ciasto na 3-4 części i uformuj wałki o grubości około 2 cm.
9. Każdy wałek pokrój na kawałki o długości około 2-3 cm.
10. Gotuj około 8-10 minut w osolonej wrzącej wodzie, aż kluski wypłyną na powierzchnię.
11. Odcedź kluski i podawaj je od razu jako dodatek do mięsa lub w sosie.

Smacznego!

Podobne przepisy

kluski kopytka leniwe
kluski leniwe kopytka
kopytka ani
n kopytka
kopytka tm