Przepis na kluski gnocchi 📖
Składniki:- 500 g ziemniaków
- 150 g mąki
- 1 jajko
- Sól
1. Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Odcedź i odstaw na chwilę, aby wystygły.
2. Gdy ziemniaki ostygną, przeciśnij je przez tłuczek do ziemniaków, aby uzyskać jednolitą masę.
3. Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż powstanie elastyczne ciasto.
4. Przełóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i podziel na kilka części.
5. Każdą część ciasta zagniataj na stolnicy do momentu, gdy będzie miała gładką teksturę, ale nie przesadzaj z wyrabianiem, aby kluski nie wyszły twarde.
6. Następnie z gotowego ciasta formuj walcowate wałeczki o średnicy około 2 cm.
7. Wałeczki ciasta kroimy na małe kawałki, dając im charakterystyczny kształt gnocchi. Możesz użyć widelca, aby nadać im wzorki.
8. Gnocchi gotujemy na osolonej wodzie. Wrzuć kluski do wrzącej wody i gotuj przez około 2-3 minuty, aż wynurzą się na powierzchnię.
9. Odcedź gnocchi i podawaj od razu z ulubionym sosem, np. pomidorowym, serowym lub masłem i szałwią.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się domowymi, pysznymi kluskami gnocchi.