Przepis na na kluski leniwe 📖

Przepis na kluski leniwe:

Składniki:
- 500 g twarogu
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- masło do podania
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
1. Twaróg dokładnie rozgnieć widelcem w dużej misce.
2. Dodaj jajka, cukier i szczyptę soli. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając cały czas, aż otrzymasz jednolite ciasto. Możliwe, że nie wykorzystasz całej ilości mąki.
4. Powstałe ciasto podziel na mniejsze porcje i uformuj z nich ruloniki o średnicy około 2 cm.
5. Ścięte ruloniki wrzuć do lekko osolonego gotującego się wrzątku. Gotuj na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, aż kluski wypłyną na powierzchnię.
6. Gotowe kluski wyjmij sporą łyżką cedzakową lub durszlakiem i pozwól im odcieknąć.
7. Na talerzu podawaj kluski polane stopionym masłem i posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

leniwe kluski
kluski leniwe fit
kluski leniwe
kluski leniwe 4 osoby
leniwe kluski na słono