Przepis na dania jednogarnkowe 📖
Ryż z warzywami:Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 4 szklanki bulionu
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
2. Dodaj do garnka pokrojone w kostkę marchewki i paprykę, smaż przez około 5 minut.
3. Następnie dodaj ryż i mieszaj przez 1-2 minuty, aż ziarna będą delikatnie skrapiac sie olejem. Wlej bulion i gotuj na małym ogniu undercover.
4. Po 10 minutach gotowania, wymieszaj ryż i warzywa, a następnie przykryj z powrotem.
5. Gotowanie trwa około 20 minut, aż ryż będzie miękki. Próbowcz smaku i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!