Przepis na danie chińskie z ryżem 📖

Kung Pao Chicken:

Składniki:
- 2 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w plastry
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 zielona papryka, pokrojona w paski
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 cm imbiru, posiekany
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, rozpuszczona w niewielkiej ilości wody
- olej roślinny do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- gotowy ryż (jaśminowy lub biały), ugotowany wg wskazówek na opakowaniu

Instrukcje:
1. Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego, a następnie dodaj pokrojone w kostkę filety z kurczaka. Smaż je na średnim ogniu, aż będą złociste i w pełni ugotowane. Przełóż kurczaka na talerz i odstaw na bok.
2. Na tej samej patelni dodaj trochę więcej oleju i podsmaż na nim posiekany czosnek i imbir przez chwilę, aż będą uwalniały aromat.
3. Dodaj pokrojoną cebulę i marchewkę do patelni i mieszaj przez kilka minut, aż warzywa zmiękną nieco.
4. Dodaj czerwoną i zieloną paprykę do patelni i kontynuuj smażenie przez około 3-4 minuty, aż papryka będzie miękka, ale wciąż chrupiąca.
5. Wrzuć na patelnię smażonego kurczaka i wymieszaj go z warzywami.
6. W małej misce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, cukier oraz rozpuszczoną wodą mąkę kukurydzianą. Dodaj ten sos do patelni i mieszaj, aż całość się zagotuje i sos ładnie zgęstnieje.
7. Dopraw danie solą i pieprzem do smaku.
8. Podawaj Kung Pao Chicken na talerzach, obok ugotowanego ryżu. Smacznego!

Podobne przepisy

danie chińskie
danie chińskie z kurczakiem
danie chińskie z woka
danie chińskie z mrożonki
danie chińskie z wołowiną