Przepis na danie jednogarnkowe z ziemniakami 📖
Kluski po węgiersku:Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 papryki (czerwona i żółta), pokrojone w drobną kostkę
- 400 g mielonego mięsa (np. wieprzowe lub mieszane)
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
- 400 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- 200 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki, posiekana do dekoracji
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
2. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, podsmażaj przez około 3-4 minuty, aż staną się miękkie.
3. Dodaj papryki do garnka i smaż przez kolejne 2 minuty.
4. Dodaj mięso mielone do garnka i smaż, aż będzie już dobrze podsmażone.
5. Dodaj słodką i ostrą paprykę w proszku, całość wymieszaj.
6. Dodaj passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, mąkę oraz bulion drobiowy do garnka, wymieszaj wszystko dokładnie.
7. Dodaj pokrojone ziemniaki do garnka, dopraw solą i pieprzem.
8. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut, aż ziemniaki staną się miękkie i danie będzie miało gęstą konsystencję.
9. Przed podaniem posyp danie posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!