Przepis na danie kleftiko 📖
Danie Kleftiko to tradycyjna grecka potrawa przygotowana z jagnięciny. Oto prosty przepis na to smaczne danie:Składniki:
- 1 kg jagnięciny (kość z łopatki lub nogi)
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 średnie cebule, pokrojone w plastry
- 1 duża pomidor, pokrojony w kostkę
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek, oregano, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz.
3. Dodaj kawałki jagnięciny do miski i dokładnie wymieszaj, aby mięso było pokryte przygotowanym sosem.
4. Przenieś mięso i pozostały sos do żaroodpornego naczynia.
5. Ułóż plastry cebuli na wierzchu mięsa, a następnie dodaj pokrojone pomidory.
6. Zalej całość białym winem.
7. Przykryj naczynie folią aluminiową i umieść je w nagrzanym piekarniku.
8. Piecz przez około 3 godziny, aż mięso będzie miękkie i rozpadające się.
9. Gdy mięso jest gotowe, usuń folię aluminiową i piecz przez kolejne 10-15 minut, aby skórka jagnięciny delikatnie się zrumieniła.
10. Podawaj gorące danie Kleftiko z sałatką i pieczywem. Smacznego!