Przepis na danie obiadowe ze schabu 📖

Schab po cygańsku:

Składniki:
- 4 plastry schabu
- 2 cebule
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 4 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Schaby umyj, osusz i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa.
2. Cebule obierz i pokrój w piórka.
3. Papryki oczyść z pestek i pokrój w paski.
4. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
5. Czosnek posiekaj drobno.
6. W dużym rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę i podsmaż ją na złoty kolor.
7. Dodaj papryki i smaż przez około 5 minut.
8. Następnie dodaj pomidory, czosnek, paprykę słodką, oregano, sól i pieprz. Całość gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
9. Na osobnej patelni podsmaż schaby z obu stron na lekko złoty kolor.
10. Usmażone schaby dodaj do sosu i gotuj wszystko razem przez około 20-30 minut, aż mięso będzie miękkie.
11. Przed podaniem danie można posypać świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.
12. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami lub ryżem.

Smacznego!

Podobne przepisy

danie obiadowe
drugie danie obiadowe
dobre danie obiadowe
wielkanocne danie obiadowe
szybkie danie obiadowe