Przepis na wielkanocne danie obiadowe 📖
Danie obiadowe na Wielkanoc - pieczony schab z sosem grzybowym.Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 250 g pieczarek
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Schab dokładnie umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. Pozostaw na kilkanaście minut, aby się doprawić.
2. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź.
3. Pieczarki umyj, pokrój w plastry, a cebule pokrój w drobną kostkę.
4. W dużym garnku rozgrzej masło i olej. Wrzuć na patelnię cebulę i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
5. Dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 5 minut.
6. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie gęsta masa.
7. Stopniowo dodawaj bulion warzywny, cały czas mieszając.
8. Gdy sos zgęstnieje, dodaj śmietanę i kontynuuj mieszanie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
9. Schab włóż do brytfanki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny, aż będzie miękki i lekko zarumieniony.
10. Podczas pieczenia schabu, ziemniaki zblenduj z trochę bulionu warzywnego, aby uzyskać gładką konsystencję puree.
11. Gdy mięso jest gotowe, pokrój je na plastry i podawaj z sosem i puree ziemniaczanym.
Smacznego!