Przepis na danie wege 📖
Oto przepis na wegetariańskie curry z ciecierzycą:Składniki:
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki pasty curry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 400 g ciecierzycy z puszki, odsączona
- 400 g pomidorów z puszki
- 200 ml mleka kokosowego
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków świeżej kolendry (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Na dużą patelnię dodaj olej roślinny i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż zmięknie i zacznie się lekko rumienić.
2. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez około minutę.
3. Dodaj pastę curry, kmin rzymski, kolendrę, kurkumę i kardamon. Smaż mieszając przez około dwie minuty, aby aromaty się uwalniały.
4. Dodaj ciecierzycę, pomidory z puszki (mogą być pokrojone na mniejsze kawałki) oraz mleko kokosowe. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje i wszystkie składniki się połączą.
5. Dopraw curry solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcesz, możesz również dodać kilka listków świeżej kolendry do dania.
6. Podawaj curry z ciecierzycą na gorąco, jako danie główne, samodzielnie lub z ryżem basmati lub naanem.
Smacznego!