Przepis na danie z halibuta 📖
Oto prosty przepis na danie z halibuta:Składniki:
- 4 filety z halibuta
- Sok z 1 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Opcjonalnie: plasterki cytryny do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Filety z halibuta skrop sokiem z cytryny, posól i popieprz.
2. W dużym rondlu lub patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu.
3. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez 1-2 minuty, aż zacznie się lekko rumienić.
4. Dodaj pozostałą oliwę z oliwek i rozgrzej.
5. Umieść filety z halibuta w rondlu lub patelni i smaż przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą delikatnie złociste i łatwo się kruszą widelcem.
6. Podczas smażenia polewaj filety oliwą z patelni.
7. Gdy halibut jest gotowy, posyp posiekaną natką pietruszki i odstaw na chwilę do ostygnięcia.
8. Podawaj danie z halibuta na talerzach, udekorowane plasterkami cytryny, i podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki lub warzywa na parze.
Smacznego!