Przepis na deser gruszkowy z mascarpone 📖
Składniki:- 4 dojrzałe gruszki
- 200 g sera mascarpone
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 20 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
1. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
2. W garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej gruszki i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż staną się miękkie.
3. Wyjmij gruszki z wody, odcedź i odstaw do ostygnięcia.
4. W misce umieść ser mascarpone, dodaj cukier, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj.
5. Do kieliszków przekładaj na przemian warstwy sera mascarpone i gruszek.
6. Na wierzch każdego kieliszka posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
7. Całość skrop delikatnie miodem przed podaniem.
Smacznego!