Przepis na deser hiszpański 📖

Churros z czekoladą

Składniki:
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 szklanka mąki pszennej
- olej do smażenia
- cukier pudr do posypania
- gorzka czekolada do podania

Przygotowanie:
1. W rondelku zagotuj wodę, dodaj cukier, sól i olej roślinny. Całość dobrze wymieszaj.
2. Następnie powoli wsypuj mąkę, ciągle mieszając, aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto.
3. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką.
4. W głębokim rondlu lub woku rozgrzej olej do smażenia.
5. Wyciskaj ciasto z rękawa cukierniczego i krojone odcinki (około 10 cm) opadaj do rozgrzanego oleju.
6. Smaż churros na złoty kolor z każdej strony.
7. Wyjmij z oleju i odsącz na ręczniku papierowym.
8. Posyp churros cukrem pudrem.
9. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
10. Podawaj ciepłe churros z gorzką czekoladą do maczania.

Smacznego!

Podobne przepisy

jabłecznik hiszpański
omlet hiszpański
chłodnik hiszpański
hiszpanski kociolek
gulasz hiszpański