Przepis na omlet hiszpański 📖
Przepis na omlet hiszpański:Składniki:
- 6 jajek
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1 papryka żółta, pokrojona w paski
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 100g kiełbasy, pokrojonej w plastry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje:
1. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż przez około 2-3 minuty, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
2. Dodaj papryki i kiełbasę do patelni. Smaż przez kolejne 5 minut, aż papryka będzie miękka.
3. W międzyczasie w misce ubij jajka i wymieszaj je. Dodaj sól i pieprz do smaku.
4. Po 5 minutach dodaj pokrojonego pomidora do patelni. Smaż jeszcze przez około 2 minuty, aż pomidor zmięknie.
5. Przelej ubite jajka do patelni z warzywami. Delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozłożyć warzywa w masie jajecznej.
6. Smaż omlet na średnim ogniu przez około 5-7 minut, aż jajka będą ścięte na brzegach, ale jeszcze lekko wilgotne na górze.
7. Usuń omlet z patelni i podziel na kawałki. Posyp posiekaną natką pietruszki, jeśli używasz.
8. Podawaj omlet hiszpański natychmiast i ciesz się smakiem!
Smacznego!