Przepis na deser walentynkowy 📖

Oto przepis na przepyszny deser walentynkowy: truskawkowe tiramisu.

Składniki:

- 250 g truskawek
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 ml mocnej kawy (schłodzonej)
- 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
- około 20 biszkoptów
- kakao do posypania

Sposób przygotowania:
1. Oczyszczamy truskawki i odstawiamy kilka najładniejszych do dekoracji. Pozostałe truskawki kroimy na kawałki.
2. W osobnej misce ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno.
3. W kolejnej misce mieszamy serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy, a następnie dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy delikatnie do połączenia składników.
4. W innym naczyniu mieszamy kawę oraz likier amaretto.
5. Teraz przystępujemy do budowania deseru. Na dno szklanek układamy biszkopty i delikatnie polewamy je mieszanką kawy i likieru.
6. Następnie układamy na biszkoptach połowę truskawek, a na nich połowę masy serowo-śmietanowej.
7. Powtarzamy proces z kolejną warstwą biszkoptów, truskawek i masy serowej.
8. Na wierzchu wykładamy pozostałe, wcześniej odłożone truskawki.
9. Deser obsypujemy obficie kakaem.
10. Całość wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, aby tiramisu dobrze schłodziło się i smaki się przegryzły.
11. Podajemy schłodzone truskawkowe tiramisu i cieszymy się z pysznego, walentynkowego deseru z naszym ukochanym lub ukochaną osobą.

Smacznego!

Podobne przepisy

mus deser
deser fit
deser z fig
deser mascarpone
lekki deser