Przepis na deser z chia i kiwi 📖
Kiwiczny pudding chia:Składniki:
- 2 łyżki nasion chia
- 3/4 szklanki mleka (można użyć roślinnego mleka)
- 1 łyżka miodu (lub dowolnego słodzika)
- 1 kiwi, pokrojone w kostkę
- Posypka do dekoracji (np. wiórki kokosowe lub pokruszone orzechy)
Instrukcje:
1. W naczyniu wymieszaj nasiona chia, mleko i miód. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.
2. Odstaw mieszankę na około 15 minut, aby chia mogła napęcznieć.
3. Po 15 minutach ponownie wymieszaj pudding, aby zapewnić równomierne napęcznienie nasion.
4. Przełóż kiwi do szklanek.
5. Wylej na kiwi przygotowany pudding chia.
6. Posyp dekoracyjną posypką (np. wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi orzechami).
7. Wstaw deser do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc, aby chia w pełni napęczniała.
8. Podawaj schłodzony pudding chia z kiwi.
Smacznego!