Przepis na deser z kajmakiem 📖

Oto prosty przepis na deser z kajmakiem - kajmakowiec:

Składniki:
- 250 g herbatników
- 200 g masła
- 500 g kajmaku
- 200 g orzechów laskowych, posiekanych
- 200 ml śmietanki kremówki (30% tłuszczu)

Wykonanie:
1. W garnku rozpuszczamy masło.
2. Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki i dodajemy do rozpuszczonego masła, mieszając dokładnie.
3. Powstałą masę układamy na dnie formy o średnicy około 26 cm, dociskamy, tworząc spód ciasta.
4. Kajmak wykładamy równomiernie na spód herbatnikowy.
5. Posiekane orzechy laskowe rozmieszczamy na kajmaku.
6. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno.
7. Ubijoną śmietankę równomiernie nakładamy na orzechy laskowe.
8. Deser wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny, aby stężał.
9. Po tym czasie kajmakowiec można podawać, krojąc go na porcje.

Smacznego!

Podobne przepisy

andruty z kajmakiem
sernik z kajmakiem
brownie z kajmakiem
szyszki z kajmakiem
mazurek z kajmakiem