Przepis na prosty tort z bitą śmietaną i mascarpone 📖

Składniki:
- 1 biszkoptowa lub czekoladowa tortownica o średnicy 20 cm
- 500 ml śmietany kremówki (minimum 30% tłuszczu)
- 250 g sera mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 4 łyżki gorącej wody
- 200 g owoców (np. truskawki, maliny, borówki)

Przygotowanie:
1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Biszkopt lub ciasto czekoladowe pokroić na trzy równe placki.
3. Śmietanę kremówkę schłodzić w zamrażarce przez około 15 minut.
4. W misce ubić schłodzoną śmietanę na sztywno.
5. W drugiej misce wymieszać ser mascarpone z cukrem pudrem oraz ekstraktem waniliowym, aż do połączenia składników.
6. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
7. Do masy serowej dodać rozpuszczoną, lekko wystudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać.
8. Do miski z ubitą śmietaną dodać połowę masy serowej, delikatnie wymieszać aż składniki się połączą.
9. Na spód tortownicy włożyć pierwszy plack biszkoptowy.
10. Na biszkopt wyłożyć połowę mieszanki śmietanowej z serem.
11. Na śmietanę ułożyć połowę owoców.
12. Powtarzać warstwy: biszkopt, śmietana z serem, owoce.
13. Na wierzchu położyć ostatni plack biszkoptowy.
14. Całość wstawić do lodówki i schłodzić przez co najmniej 3 godziny (najlepiej na całą noc), aby tort dobrze się "ustawił".
15. Przed podaniem dekorować tort świeżymi owocami, bitą śmietaną lub posypać kruszonką biszkoptową.

Smacznego!

Podobne przepisy

tort z bitą śmietaną i mascarpone
tort bezowy z bita smietana i mascarpone
deser z mascarpone i bitą śmietaną
tort z bitą śmietaną
tort bezowy z bitą śmietaną