Przepis na deser z tofu 📖
Przepis na deser z tofu - Czekoladowy mus tofu:Składniki:
- 200g jedwabistego tofu
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki miodu lub innego słodzika
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie: posypki np. starta czekolada, owoce, orzechy
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
2. Wrzuć tofu, miód (lub słodzik) oraz ekstrakt waniliowy do blendera. Blenduj wszystko aż do uzyskania gładkiej masy.
3. Dodaj do masy rozpuszczoną czekoladę. Kontynuuj blendowanie, aż składniki dobrze się połączą.
4. Przelej deser do pucharków lub foremek.
5. Wstaw deser do lodówki na minimum 2 godziny. Najlepiej, jeśli przeleżą tam całą noc.
6. Przed podaniem możesz posypać mus startą czekoladą lub innymi posypkami (np. owocami lub orzechami).
Ten czekoladowy mus tofu jest świetnym pomysłem dla osób, które nie jedzą nabiału lub szukają alternatywnych, zdrowych deserów. Możesz go podawać samodzielnie lub jako dodatek do owoców lub lodów. Smacznego!