Przepis na desery z mascarpone 📖

Tiramisu:

Składniki:
- 200 g biszkoptów
- 250 g mascarpone
- 3 jaja
- 80 g cukru
- 1 szklanka espresso (schłodzone)
- 2 łyżki kakao

Wykonanie:
1. Oddzielamy żółtka od białek jajek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę.
2. Mascarpone dodajemy do masy z cukrem i żółtkami, wszystko dokładnie mieszamy.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy mascarpone.
4. Deser warstwujemy. Na dnie naczynia układamy połowę biszkoptów, które możemy skropić espresso. Na biszkoptach układamy połowę masy mascarpone.
5. Na masie z mascarpone układamy drugą warstwę biszkoptów i ponownie skrapiamy espresso. Na wierzchu układamy pozostałą masę mascarpone.
6. Deser posypujemy równomiernie kakao.
7. Tiramisu wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem można ozdobić go siekanymi orzechami lub wiórkami czekoladowymi.
8. Smacznego!

Podobne przepisy

desery mascarpone
desery
desery z ananasem
desery z borowkami
desery bez pieczenia