Przepis na dewolaje z indyka 📖
Składniki:- 4 filety z indyka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 cytryna
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Filety z indyka oczyścić i dokładnie umyć. Osuszyć je papierowym ręcznikiem.
2. Rozbić filety delikatnie tłuczkiem do mięsa, aby uzyskać cienkie plastry.
3. W jednej misce roztrzepać jajka, a w drugiej misce połączyć mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz.
4. Cytrynę umyć, otrzeć skórkę i odłożyć na bok. Następnie wycisnąć sok z cytryny.
5. Każdy plaster indyka obtoczyć najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w mieszance bułki tartej z przyprawami.
6. Na rozgrzanym oleju smażyć plastry indyka z obu stron, aż osiągną złoty kolor i będą chrupiące.
7. Gotowe plastry dewolaje z indyka podać od razu, polewając je sokiem z cytryny i posypując startą skórką cytrynową.
Smacznego!