Przepis na dewolaje z masłem i serem 📖
Składniki:- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 100g sera żółtego
- Sól i pieprz do smaku
- Sok z połowy cytryny
- Opcjonalnie: świeże zioła (np. natka pietruszki) do dekoracji
1. Przygotuj filety z kurczaka, usuwając ewentualne kości i skórę. Delikatnie rozbij je tłuczkiem na płaskie kawałki.
2. W małym rondlu lub patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj przygotowane filety z kurczaka i smaż je przez kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
3. Przed podaniem, posyp filety startym serem żółtym. Przykryj rondel lub patelnię pokrywką i obniż ogień. Pozwól serowi się roztopić przez około 5 minut.
4. Skrop dewolaje świeżo wyciśniętym sokiem z połowy cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Przełóż danie na talerze i udekoruj świeżymi ziołami, jeśli chcesz. Dewolaje doskonale smakują z dodatkiem zielonej sałaty lub pieczywem. Smacznego!