Przepis na dietetyczny krem do tortu 📖
Oto przepis na dietetyczny krem do tortu:Składniki:
- 400 g truskawek
- 400 g jogurtu naturalnego
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki miodu lub innego naturalnego słodzika (opcjonalnie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka żelatyny bez smaku
- garść migdałów (opcjonalnie, do dekoracji)
Przygotowanie:
1. Truskawki dokładnie umyj, osusz i odłóż kilka do dekoracji.
2. Pozostałe truskawki pokrój na mniejsze kawałki.
3. W blenderze lub mikserze zblenduj truskawki na gładką masę.
4. W misce wymieszaj jogurt z truskawkami.
5. W małej misce rozmieszaj żelatynę z sokiem z cytryny i odstaw na kilka minut.
6. Śmietanę ubij na sztywno.
7. Delikatnie dodawaj po trochu żelatynę do jogurtu z truskawkami, cały czas mieszając.
8. Następnie, stopniowo dodawaj ubitą śmietanę do masy, delikatnie mieszając.
9. Jeśli chcesz, aby krem był słodszy, dodaj miód lub inny naturalny słodzik, stopniowo, do smaku.
10. Gotową masę przelej do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężała.
11. Przed podaniem udekoruj krem tortowy odłożonymi wcześniej truskawkami oraz migdałami.
Smacznego!