Przepis na krem kawowy do tortu 📖
Przepis na krem kawowy do tortu:Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki gorącej wody
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2-3 łyżki mocno parzonej kawy, ostudzonej
Wykonanie:
1. W małej miseczce rozpuść kawę rozpuszczalną w gorącej wodzie, a następnie odstaw do ostygnięcia.
2. W dużym naczyniu ubij śmietankę kremówkę na sztywno.
3. Dodaj cukier puder oraz ekstrakt z wanilii i kontynuuj ubijanie, aż składniki dobrze się połączą.
4. Stopniowo dodawaj ostudzoną mocno parzoną kawę, ubijając całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Gotowy krem wykorzystaj do dekoracji tortu, możesz również użyć go jako dodatek do naleśników czy innych deserów.
6. Smacznego!