Przepis na dietetyczny makaron ryżowy z kurczakiem 📖
Składniki:- 200g makaronu ryżowego
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- 1 zielona cukinia
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
2. Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój na kawałki.
3. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
4. Paprykę, marchewkę i cukinię umyj, obrób i pokrój w cienkie paski.
5. W głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 2 minuty, aż będą miękkie.
6. Dodaj kurczaka i smaż przez około 5-6 minut, aż będzie lekko zrumieniony.
7. Dodaj paprykę, marchewkę i cukinię. Kontynuuj smażenie przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie.
8. Dodaj ugotowany makaron ryżowy i sos sojowy. Mieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i podgrzej przez kolejne 2-3 minuty.
9. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
10. Podawaj ciepłe danie jako lekką i zdrową alternatywę dla tradycyjnego makaronu z kurczakiem.
Smacznego!