Przepis na dip pomidorowy 📖
Przepis na dip pomidorowy:Składniki:
- 3 pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno pokrój.
2. Cebulę i czosnek również drobno posiekaj.
3. W dużym rondlu, na niewielkiej ilości oliwy, podsmaż cebulę i czosnek aż zmiękną.
4. Dodaj pomidory i dusz je na średnim ogniu przez około 10-15 minut. Pomidory powinny się rozgotować i utworzyć gęstą masę.
5. Dodaj do ronda sok z cytryny, bazylię, pietruszkę, sól i pieprz. Opcjonalnie można dodać także odrobinę cukru, jeśli sos jest zbyt kwaśny.
6. Wszystko razem wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.
7. Po ugotowaniu przecedź sos przez sitko, tak aby pozbyć się skórek i większych kawałków.
8. Przełożony do miseczki, sos pomidorowy jest gotowy do podania. Można go serwować z tortillami, chipsami lub kawałkami pieczywa.
Smacznego!