Przepis na dobre ciasto drożdżowe ze śliwkami 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 80g cukru
- 100g masła, roztopionego
- 1 jajko
- 15g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 500g śliwek, obranych i pokrojonych na połówki
- Cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. W małej misce rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku razem z łyżką cukru. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną się aktywować i wytworzą pianę.
2. W dużej misce łączymy mąkę, pozostały cukier i sól. Dodajemy roztopione masło, jajko i drożdże rozmieszczone w mleku.
3. Zagniatamy wszystkie składniki razem, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta.
4. Odstawiamy ciasto na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Możemy przykryć misę wilgotnym ręcznikiem lub folią spożywczą.
5. Po wyrośnięciu ciasta, wykładamy je na stolnicę lekko oprószoną mąką. Delikatnie wyrabiamy, a następnie dzielimy na dwie części.
6. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
7. Na każdym prostokącie układamy równomiernie połówki śliwek, zostawiając wąski pasek bez owoców na jednym dłuższym końcu. Zwijamy ciasto, zaczynając od owocowego końca.
8. Gotowe rolady układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, zostawiając miejsce na wyrośnięcie. Odstawiamy na kolejne 30 minut.
9. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 25-30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
10. Po wystudzeniu, posypujemy ciasto śliwkowe cukrem pudrem i podajemy.

Smacznego!

Podobne przepisy

dobre ciasto ze śliwkami
dobre ciasto ucierane ze śliwkami
drożdżowe ciasto ze śliwkami
ciasto drożdżowe ze śliwkami i budyniem
ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania