Przepis na drożdżowe ciasto ze śliwkami 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 75 g cukru
- 75 g masła
- 25 g drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 500 g śliwek
- cukier puder (do posypania)

Przygotowanie:
1. W małym rondelku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj go do wrzenia.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą i cukrem waniliowym.
3. W drugim rondelku rozpuść masło.
4. Do ciepłego mleka dodaj drożdże i rozpuść je, mieszając energicznie.
5. Dodaj rozpuszczone masło i jajka do ciepłego mleka z drożdżami. Całość dobrze wymieszaj.
6. Powoli wlej mieszankę mleczną do misy z suchymi składnikami (mąką, cukrem, solą i cukrem waniliowym). Zagniataj ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
7. Gładkie i elastyczne ciasto odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, przykrywając je szmatką i umieszczając w ciepłym miejscu.
8. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm.
9. Wyłóż ciasto na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
10. Dokładnie umyj i przekrój śliwki na połówki, usuwając pestki.
11. Włóż śliwki na ciasto, delikatnie je wciskając.
12. Odstaw ciasto z śliwkami na 15 minut, aby jeszcze nieco wyrosło.
13. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
14. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż ciasto będzie rumiane.
15. Po upieczeniu, wyjmij ciasto ze śliwkami z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
16. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
pyszne ciasto drozdzowe ze sliwkami
thermomix ciasto drozdzowe ze sliwkami
dobre ciasto drożdżowe ze śliwkami
ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania