Przepis na dobre ciasto na szarlotke 📖
Składniki:- 250g mąki
- 200g masła
- 150g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4-5 dużych, kwaśnych jabłek
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
1. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
2. W mikserze ubijamy jajka z cukrem na gładką masę.
3. Dodajemy przestudzone masło i miksujemy jeszcze chwilę.
4. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Miksujemy, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
5. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
6. Plasterki jabłek skrapiamy sokiem z cytryny.
7. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy równą warstwą połowę ciasta.
8. Na ciasto układamy plasterki jabłek, równomiernie je rozmieszczając.
9. Na wierzchu układamy drugą połowę ciasta.
10. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut, aż szarlotka nabierze złocistego koloru.
11. Po upieczeniu studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
12. Podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego!