Przepis na dobre ciasto naleśnikowe do krokietów 📖
Przepis na dobre ciasto naleśnikowe do krokietów:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.
2. Dodaj jajka i mleko do miski. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Odstaw ciasto na 15-20 minut, aby odpoczęło.
4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj kilka kropel oleju.
5. Gdy patelnia jest gorąca, nalej porcję ciasta na środek patelni i równomiernie rozprowadź, obracając patelnię.
6. Smaż naleśniki przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złote i chrupiące.
7. Przekładaj usmażone naleśniki na talerz i kontynuuj smażenie kolejnych porcji.
8. Gotowe naleśniki można napełnić nadzieniem krokietowym, np. mięsnym lub grzybowym.
9. Zwinięte naleśniki dokładnie obtaczaj w bułce tartej i smaż w głębokim oleju, aż staną się złociste i chrupiące.
10. Wyjmij krokietki z oleju i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
11. Podawaj ciepłe z ulubionym sosem i dodatkami.
Smacznego!